Råd og tips om ski og annet utstyr

Haslum Langrenn ønsker å legge noen føringer samt gi noen råd om skiutstyr og bekledning:

  • SKISTØVLER: Vi anbefaler kjøp av kombistøvler for utøvere opp til 12 års alder. Kombistøvlene bør ikke være for myke, da det er vanskelig å skøyte med sko som ikke gir nok støtte over ankelen. Aktive utøvere i 13-årsklassen og oppover vil nok ha glede av separate skøyte- og klassisk-sko. 
  • SKI: Vi anbefaler ett par ski til de yngste (7-9 år) og to par ski for eldre, ett par for hver stilart. Det finnes gode kombiski for de minste. Vi anbefaler at man unngår lekeski av typen "Frost" og lignende. Vær oppmerksom på at utøveren sin vekt er viktigere enn utøverens lengde ved valg av kombi- og klassisk-ski, på grunn av spennet som skal gi kontakt med snøen ved fraspark og luftlomme når skien skal gli. Ski som er blitt for korte/lette kan godt benyttes som skøyteski den påfølgende sesongen, så slipper man å legge og fjerne festesmøring så ofte. Lengder, se nedenfor.
  • RULLESKI: Vi introduserer rulleski for de som skal opp i 11-årsklassen, og klubben har fullt sett med rulleski til utlån for dette formålet. Når man skal opp i 12-årsklassen anbefaler vi at man skaffer egne skøyte-rulleski. Klassisk-rulleski bør man skaffe ved overgangen til HL-gruppen (15-årsklassen). Man kan bruke de samme stavene som på vinteren, men trenger egne rulleski-pigger (som må passe til det stav-merket man bruker).    
  • STAVER: Vi anbefaler også to par staver til alle barn, ett til skøyting og ett til klassisk. Det er vanskelig å få til rett teknikk med for korte staver. Lengder, se nedenfor.
  • KLUBBANTREKK: Vi anbefaler at alle skaffer seg Haslum treningsantrekk - jakke og bukse som brukes både på trening og renn. Konkurransedress trengs ikke i de yngre klassene. Nytt klubbtøy kjøpes gjennom vår samarbeidspartner Bull Ski & Kajakk, og en koordinert bestilling gjøres om høsten med leveranse før jul. Informasjon om bestillingsfrister gis som nyhet her på nettsiden tidlig på høsten.    
  • PÅKLEDNING: På snøtrening og når det er kald og vått på høsten er det viktig med ullsokker og varme nok hansker, og en trøye med ull for de yngste. Når det er tørt er som regel problemet motsatt: Barna har på seg for varme klær. Ull-luer og fleece-plagg har vi bare på de aller kaldeste dagene. På skirenn - og før og etter treninger - det fint med boblejakke og votter og varm lue som man kan ta av seg eller bytte med noe tynt før start.  

For de som har ett par ski, er det viktig at foreldrene tar av festesmøring når skøytetrening står på programmet.

Bull Ski & Kajakk i Sandvika (flyttet sommer 2021 til Eyvind Lyches vei 9c - baksiden av Jula/Jysk-bygget på Hamang) er gjerne behjelpelig med å finne riktig utstyr og bekledning til en fornuftig pris og med klubbrabatt for våre medlemmer. De hjelper også med å måle og merke riktig festesone på utøvernes ski.

Vi har også en egen Facebook-side for kjøp og salg av langrennsutstyr og langrennsbekledning (og ingenting annet!) mellom medlemmer i Haslum Langrenn. Det er også et aktivt bruktmarked i nærområdet. Fra slutten av september og i oktober hvert år arrangerer blant annet Bærums Skiklub og Heming sportsmesse/bruktmarkeder med mye bra skiutstyr. 

 

Norges Skiforbund har disse rådene rundt lengder på ski og staver:

Skilengder (husk at vekt/spenn er vel så viktig for kombi/klassisk-ski)

  Kombi / klassisk  Skøyting
 Høyde 95-110 cm
 Høyde 110-130 cm 
 Høyde 140 cm
 Junior
 Kroppslengde +0
 Kroppslengde +10
 Kroppslengde +15-20 cm 
 Kroppslengde +20-25 cm
 Fjorårets kombiski
 Fjorårets kombiski
 Fjorårets kombiski
 Kroppslengde+10 cm, ca 10cm kortere enn klassiske ski

Stavlengder

Klassisk Skøyting

Kroppslengden, minus 30 cm.
En utøver som er 140 cm høy, trenger staver som er 110 cm høye (140-30 = 110).

Kroppslengden, minus 20 cm.
En utøver som er 145 høy, trenger staver som er 125 cm høye (145-20 = 125).

 

Aktiviteter

16.03.2022
Årlig gruppemøte Langrennsgruppen

19:00 - 21:00

Sted bestemmes senere

20.03.2022
Ungdomsbirken UH+HL+2010

00:00 - 23:55

Sjusjøen